گزارش اختصاصی گالری آنلاین از افتتاحیه هفته گرافیک ۱۴۰۴

کلهرنیا: امروز جشن اقتدار طراحان گرافیک است

"نقطه مشترک در زهدان وجود گرافیک متبلور می شود." این را بهرام کلهرنیا، رئیس هیات مدیره انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران در افتتاحیه هفته گرافیک ۱۴۰۴ گفت. مراسمی که با شعار «نقطه مشترک» و حضور پرشور هنرمندان و علاقه‌مندان در خانه هنرمندان ایران برگزار شد و فضای متفاوت و خلاقانه‌اش، همه را غافلگیر کرد. در این رویداد، پنج سخنران با روایت‌هایی پرشور از هویت و دغدغه‌های گرافیک معاصر گفتند.



به قلم: مریم محمد زاده خبرنگار گالری آنلاین

به گزارش گالری آنلاین، مراسم افتتاحیه هفته گرافیک ۱۴۰۴ با شعار «نقطه مشترک» عصر دیروز در خانه هنرمندان ایران، در فضایی پرشور و با استقبال چشمگیر هنرمندان، پیشکسوتان، جوانان و علاقه‌مندان گرافیک برگزار شد. جمعیتی فراتر از انتظار در سالن اصلی و فضای بیرونی خانه هنرمندان گرد آمدند و نمایشگاهی را تماشا کردند که با طراحی متفاوت و خلاقانه‌اش همه را غافلگیر کرد؛ فضایی که هم از نظر بصری و هم مفهومی، شایسته چنین رویدادی بود.


در ابتدای مراسم افتتاحیه، محمد رضا خاکساری، رئیس کمیته رویدادهای انجمن گرافیک ایران، پشت تریبون قرار گرفت و گفت:

هر موقع در انجمن اتفاقی می‌افتد و برنامه‌ای شکل می‌گیرد، برای ما قوت قلب است. می‌دانیم به پشتوانه شما می‌توانیم راه را بهتر پیش ببریم. در کمیته رویداد به دنبال مفهومی بودیم که دغدغه‌های انجمن و اعضا را بازتاب دهد. 'نقطه مشترک' شاید در ظاهر واژه‌ای ساده باشد، اما در واقع همان گمشده‌ای است که ما سال‌هاست به دنبالش می‌گردیم؛ نقطه‌ای که اعضا و هیأت‌مدیره را برای تعالی و حل مشکلات انجمن، به هم گره می‌زند. هیأت‌مدیره فعلی قصد دارد دامنه خردجمعی را گسترش دهد و این هفته، تجلی همین نگاه است.

او ضمن قدردانی ویژه از اعضای کمیته برگزاری، نام تک‌تک‌شان را صدا زد و از حضور و همراهی‌شان تشکر کرد.


در ادامه، دکتر آیدین مهدی‌زاده، مدیرکل دفتر هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، گفت:

همین‌جا که ایستاده‌ام سر تعظیم فرود می‌آورم به عزیزان حاضر در این جمع. خانه هنرهای تجسمی متعلق به شماست و در آن به روی تک‌تک هنرمندان باز است. موضوع 'نقطه مشترک' تنها درباره اشتراکات نیست، بلکه درباره افتراقات هم هست؛ آنچه گرافیست‌ها را از دیگران متمایز می‌کند. فروتنی در مفهوم رشته گرافیک نهفته است؛ رشته‌ای که در زمان ما هر جوانی آرزویش این بود در جمع بگوید 'گرافیک می‌خوانم'. این آغوش باز و این پذیرش وجه تمایز گرافیست‌هاست و میزبانی از آن‌ها، افتخار و در عین حال، کار دشواری است. اما ذات هنرمند گرافیست همین است: در خدمت بودن، همراهی و پذیرش.



سپس نوبت به دکتر بهرام کلهرنیا، رئیس هیأت‌مدیره انجمن گرافیک ایران، رسید. او در حالی‌ که هیجان و تأثر در کلامش موج می‌زد، گفت:

امروز یک روز جهانی را تجربه می‌کنیم. پرچمی در دست داریم و آن را به دیگران و جهانیان نشان می‌دهیم؛ از آرزوهای مشترک و از خیر جمعی حرف می‌زنیم. 'نقطه مشترک' همان جایی است که می‌ایستیم و تأمل می‌کنیم؛ دوباره اراده می‌کنیم برای دگرگونی. چند ماه پیش یکی از مدیران ارشد، سیستم گرافیک را 'بچه سرراهی' خواند و من زخم خوردم. در حالی‌ که طراحی گرافیک آن‌قدر ریشه در زندگی روزمره دارد که حذف آن ممکن نیست. جهان از گرافیک برقرار است. گرافیک یعنی اندیشه. نقطه مشترک ما، در زهدان وجود گرافیک متبلور می‌شود. امروز آثاری خواهید دید که به جان فرهنگ ایران گره خورده. کار پژوهشی سنگینی را یک گروه محدود به سرانجام رسانده‌اند و نتیجه آن را در این هفته خواهیم دید. این جشن، جشن اقتدار طراحان گرافیک است. اما در عین حال، رنج‌نامه گرافیک را هم روی دیوار خواهید دید.



فضای مراسم با سخنرانی اراسب احمدیان، مدیرعامل مؤسسه خیریه محک، رنگ دیگری به خود گرفت. او گفت:

ما مهندسان را یونیفرم می‌بینیم، اما طراحان گرافیک این‌گونه نیستند. امروز در دانشکده‌های مدیریت و کسب‌وکار دنیا، به دنبال کسانی می‌گردند که دیزاین را بفهمند. کسانی که به جای مسیر 'will be'، به مسیر 'should be' فکر کنند. در دوره‌های MBA هاروارد، زمانی فقط مهندسان پذیرفته می‌شدند اما بعدها دانشگاه مک‌کنزی به آن‌ها توصیه کرد در ورودی‌ها هنرمندان را هم بگنجانند و نتایج شگفت‌انگیز بود. امروز هرجا ایده‌ای دارید، برای ما ارزشمند است. نقطه مشترک ما، انسانیت است و حوزه انسانیت.



سپس امرالله فرهادی، از پیشکسوتان گرافیک ایران، با افتخار از همدلی این جامعه هنری گفت:

می‌توانیم سرمان را بالا بگیریم و با افتخار بگوییم انجمن گل کاشته است. باید از استاد ممیز، بنیان‌گذار انجمن گرافیک، و همچنین عزیزانی که از میان ما رفتند؛ مصطفی اسداللهی، سهراب مرزبان، کامران کاتوزیان و مسعود سپهر یاد کنیم. پیام استاد احصایی را هم برسانم که فرمودند سلام مرا به همه برسانید. جامعه گرافیک ما، جامعه‌ای بسیار فرهیخته، وفادار و صمیمی است که به بزرگانش احترام می‌گذارد و ۲۷-۲۸ سال است این انجمن را سالم و استوار نگه داشته.



در بخش پایانی، با دعوت از استادان طاهره محبی تابان، بیژن جناب، اسدالله چهره‌پرداز، علی خسروی، علی‌اصغر محتاج و بهروز متین‌صفت، از اعضای افتخاری انجمن تقدیر به عمل آمد.

استاد طاهره محبی تابان گفت: این روز جهانی متعلق به همه ماست؛ از جوان‌ترین تا مسن‌ترین. امیدوارم رفاقت و همدلی در حوزه دیزاین ادامه‌دهنده این جمع باشد.

استاد بیژن جناب هم با لحنی صمیمی گفت:۶۰ سالم که شد، نامه‌ای از انجمن دریافت کردم که دیگر نیازی نیست حق عضویت سالیانه بپردازم؛ هیچ جای دنیا چنین توجهی به سن من نشده بود و بابت این لطف انجمن، بسیار خوشحالم.


شعار امسال، برگرفته از شعار جهانی ۲۰۲۴ سازمان بین‌المللی دیزاین (Ico-D) با عنوان «طراحی با انسانیت»، در قالب «نقطه مشترک» تعریف شده؛ مفهومی که سعی دارد اشتراکات میان طراحی و انسانیت را برای مخاطب عینی و قابل درک کند. در چارچوب این رویداد سه نمایشگاه مستقل و حرفه‌ای برپا شده است: نمایشگاه اعضای افتخاری انجمن صنفی به دبیری علیرضا امتیاز؛ نمایشگاه «تاریخ گرافیک ایران و جهان» (Timeline) به دبیری صالح گورابی؛ و نمایشگاه «اوراق رمزدار» به دبیری سیاوش یعقوبی.

مراسم افتتاحیه در حالی پایان گرفت که هم‌چنان جمعیت در سالن‌ها در حال بازدید از نمایشگاه‌ها بود. نمایشگاهی که از نظر طراحی فضا، روایت تاریخ و نحوه ارائه آثار، به شکل حرفه‌ای و متفاوت اجرا شده و تحسین بازدیدکنندگان و هنرمندان را در پی داشت. هفته گرافیک ۱۴۰۴ بی‌شک یکی از متفاوت‌ترین رویدادهای سال‌های اخیر در این حوزه بود؛ رویدادی که در آن، نقطه مشترک نه تنها به یک شعار، بلکه به یک تجربه جمعی بدل شد.

این رویداد فرهنگی هنری از ۷ الی ۱۲ اردیبهشت ماه در خانه ی هنرمندان ایران دایر خواهد بود.

logo-samandehi