نوروز مغایرتی با دین ندارد

به گزارش گالری آنلاین به نقل از ایسنا ، سازمان میراث فرهنگی در برنامه‌ریزی‌های خود قصد دارد امسال جشن نوروز را در 12 شهر ایران برپا کند، اما به دلیل تداخل ایام نوروز با دهه فاطمیه هنوز زمان و مکان آن مشخص نیست.

در راستای این برنامه‌ریزی، صبح دیروز (23 آذر) جلسه شورای سیاستگذاری جشن نوروز در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و با حضور اعضای شورا مانند سیدمحمد میرشکرایی، رئیس سابق پژهشکده مردم‌شناسی، یدالله پرمون، احمد محیط طباطبائی، علیرضا حسن‌زاده، محمدرضا کارگر، مدیرکل امور موزه ها و فرهاد نظری، مدیرکل دفتر ثبت آثار برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین علی یونسی، دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیت‌های دینی و مذهبی که در این جلسه حضور داشت، نوروز را شناسنامه تاریخی و هویت ملی کشور دانست و بر لزوم تقویت ابعاد شادی بخش نوروز تاکید کرد.

وی نوروز را یکی از آئین‌هایی دانست که در مقاطع تاریخی مختلف حفظ و به جهانیان معرفی شده است و افزود: نوروز یک سنت درخشان و پایدار تاریخی است که شاهد دگرگونی‌های عظیم و آمد و رفت‌های بسیاری از دولت‌ها بوده است.

دستیار ویژه رئیس جمهور با اشاره به تلاش‌هایی که بسیاری از نظام‌های شرق و غرب، برای از بین بردن این سنت داشته‌اند، ادامه داد: با این وجود آنچه در نهایت اتفاق افتاد، هضم شدن این نظام‌ها در چشمه عظیم هویتی و تاریخی بود که همواره ملت ایران را حفظ کرده و سایر ملل را تحت تاثیر قرار داده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین یونسی با اشاره به اینکه نوروز یک آئین هویت‌بخش و جوشان است، بیان کرد: پدران ما نوروز را آن‌چنان در دل مردم نفوذ داده‌اند که نمی‌توان در آن خللی ایجاد کرد.

وی همچنین با تاکید بر این که نوروز با دین مغایرت ندارد و می‌توان از آن برای پیشرفت دین بهره برد، اظهار کرد: ما می‌توانیم ارزش‌های اخلاقی را با استفاده از نوروز در کشور و منطقه اشاعه دهیم.

او با اشاره به اینکه حیات اصلی گردشگری در ایام نوروز صورت می‌گیرد نیز گفت: تحرک بی‌نظیر اقتصادی در ایام نوروز ایجاد می‌شود، مردم در روزهای قبل از نوروز به تهیه و تدارک مایحتاج خود می‌پردازند و در ایام نوروز هم میلیون‌ها نفر با سفر به نقاط مختلف کشور موجب رونق اقتصادی می‌شوند.

حجت‌الاسلام یونسی در ادامه بر لزوم تشکیل ستادی با حضور دستگاه‌های مختلف شامل وزارت کشور، وزارت ارشاد، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و نهادهای دیگر با هدف احیا و ایجاد شادی و رونق نوروز باید تاکید کرد.

دستیار ویژه رئیس جمهور همچنین هم‌افزایی و هماهنگی ایجاد شده بین کشورهای حوزه نوروز را اقدامی مناسب ارزیابی کرد و با تاکید بر اینکه اقوام ایرانی نوروز را مقدس می‌دانند، ادامه داد: نوروز می‌تواند بهترین ابزار برای نزدیکی اقوام ایرانی باشد.

* برپایی جشن نوروز در قالب 4 موضوع

در این جلسه سمیع الله حسینی مکارم، معاون توسعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به عنوان دبیر شورای سیاستگذاری جشن نوروز گفت: براساس وظایفی که سازمان میراث فرهنگی در پژوهش، معرفی و حفاظت بر عهده دارد، شورای سیاستگذاری نوروز تشکیل شد که در سال جاری به شکل هدفمند و منظم برنامه‌های جشن نوروز در سراسر کشور با 4 موضوع اصلی برگزار می شود.

نوروز در دستور کار ستاد هماهنگی خدمات سفر

در ادامه مرتضی رحمانی موحد، معاون گردشگری و دبیر ستاد هماهنگی خدمات سفر با ارائه توضیحاتی در رابطه با این ستاد، گفت: با توجه به اینکه رویکرد ستاد در 2 سال گذشته موفق بوده است، مدیریت فرهنگی و نظام‌مند کردن آداب سفر، امسال در دستور کار ستاد هماهنگی خدمات سفر قرار گرفته است.

توضیح 4 محور اصلی نوروز

به گزارش روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، جشن نوروز در سال 1395 در قالب چهار کمیته «کمیته همایش علمی»، «نوروز بازار»، «عروسک‌های نوروز» و «اجرای فعالیت‌های تبلیغاتی فرهنگی» با هدایت مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به عنوان دبیرخانه نوروز برگزار می‌شود.

در کمیته «همایش علمی» به ریاست پژوهشکده مردم‌شناسی پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی، همایش نوروز، میراث صلح و دوستی شامل بخش‌های فراخوان مقاله، افتتاحیه، پنل‌های علمی موازی، نمایشگاه عکس نوروز در کشورهای اکو، نمایشگاه عکس سلام‌های نوروزی، نمایشگاه عروسک‌های نوروزی، تقدیر از نوروزشناسان، چاپ کتاب سلسله مقالات ارائه شده به همایش، چاپ کتاب‌های «نوروز و محیط ریست»، «بازی های نوروز» و «نان و شیرینی‌های نوروز»، برگزار می‌شود.

همچنین در «کمیته نوروز بازار» به ریاست محمد میرشکرایی، عضو کمیته ثبت میراث فرهنگی ناملموس و فرهاد نظری، مدیرکل دفتر ثبت آثار سازمان در 12 شهر کشور شامل، تهران، اصفهان، کرمان، گنبد کاووس، چابهار، لاهیجان، تبریز، سنندج، آبادان، قشم و بوشهر در دهه سوم اسفند ماه بر پا می‌شود.

در «کمیته عروسک‌های نوروزی» به ریاست مدیرمرکز میراث ناملموس تهران، پنل‌های علمی موازی با همایش نوروز با موضوع عروسک نوروزی و همچنین نمایشگاه عروسک‌های نوروزی، نمایش عروسکی، نمایش فیلم، نمایشگاه عکس، کارگاه ساخت عروسک‌های بومی و محلی در سطح ملی و بین‌المللی در کاخ جهانی گلستان اجرای می‌شود.

«کمیته اجرایی» نیز به ریاست مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، در قالب طرح‌های ساخت انیمیشن ویژه گردشگری نوروز، استفاده از ظرفیت شبکه‌های اجتماعی و اطلاع‌رسانی، همکاری با شهرداری‌ها و صدا و سیما، برگزاری دومین جشنواره فیلم و عکس نوروز، چاپ تمبر نوروز، انتشار نشریه نوروز، انجام امور تبلیغاتی و اطلاع‌رسانی در فضای مکتوب و مجازی و سایت سازمان، چاپ کتب مرتبط با همایش نوروز و چاپ پوستر، اجرایی می‌شود.

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، مجمع عمومی سازمان ملل متحد سه‌شنبه ۴ اسفند ۱۳۸۸ برابر با ۲۳ فوریه ۲۰۱۰ با تصویب قطعنامه‌ای روز ۲۱ مارس برابر با ۱ فروردین را در چارچوب ماده‌ی ۴۹ و تحت عنوان فرهنگ صلح به عنوان روز جهانی نوروز به تصویب رساند و در تقویم خود جای داد، در این اقدام که برای نخستین‌بار در تاریخ این سازمان صورت گرفت، نوروز ایرانی به‌عنوان یک مناسبت بین‌المللی به رسمیت شناخته شد.

قطعنامه نوروز به ابتکار نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد و با همکاری جمهوری آذربایجان، افغانستان، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان، قزاقستان و قرقیزستان آماده و به مجمع عمومی سازمان ملل ارایه شد. همچنین در ۸ مهر همان سال همین سال عید نوروز به عنوان میراث فرهنگی و معنوی بشری، در سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل، یونسکو، به ثبت رسیده بود.

از سوی دیگر اواسط اسفند ماه سال گذشته در جلسه‌ای در هتل لاله نمایندگان و سفرای کشورهای عضو پرونده‌ی چند ملیتی نوروز به یکدیگر به رایزنی پرداختند تا پس از به دست آوردن راهکارهایی برای چگونگی تهیه‌ی پرونده‌ی جدید «نوروز باستانی» به جای هفت کشور، میزبان 12 کشور با فرهنگ و تمدن کهن باشد.

البته هنوز 7 کشور عضو پرونده چند ملیتی نوروز هستند، اما با به نتیجه رسیدن این رایزنی‌ها، پرونده جدید نوروز تا ۳۱ مارس ۲۰۱۵ مصادف با ۱۰ فروردین ۹۴ به یونسکو ارسال شد و قرار است در اجلاس آذرماه سال ۹۵ (۲۰۱۶ میلادی) به ثبت جهانی برسد.

در آن زمان همچنین محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری درباره مکان برگزاری جشن جهانی نوروز اعلام کرد، به دلیل تقارن ایام فاطمیه با عید نوروز ایران ترجیح داد میزبان این جشن نباشد، به همین دلیل فقط به برگزاری یک مراسم در یونسکو آن هم قبل از نوروز بسنده شد و پس از آن قرار شد سال آینده اگر با ایام خاصی تداخل پیدا نکرد، ایران میزبان جشن نوروز باشد.

logo-samandehi